Trgovina Trzin
Gostilna Hiša kruha
Tržnica Center
Tržnica Koseze

Odpiralni čas
   
 
Mlin in pekarna
Žito čistimo s stroji za čiščenje žit podjetja HEGER iz Nemčije. Prah iz žita odstranimo s polirnim strojem za žito (v 1 toni žita je do 30 kg prahu). Piro luščimo na stroju za luščenje pire. Žito ločujemo po geometrijskih lastnostih na namiznem odbiralcu.

Polirni stroj za žito GPM 150

Uporaba:
Stroj za poliranje in čiščenje žit je bil razvit z namenom pridelave super čistega jedilnega žita. Preko 90% delcev prahu, trosov, gliv in nesnage na žitnem zrnu je odstranjenih v enem samem pazljivem postopku čiščenja, ne da bi pri tem vplivali na kaljivost žitnega zrna. Delež prahu, ki ga odsesa ventilator, prestreže vreča iz folije. Raziskave so pokazale, da bi moral ta delež prahu biti uvrščen med posebne odpadke.

Torej, nujno je, da žito pred nadaljnjo predelavo v moko ali kosmiče očistimo s strojem za poliranje in čiščenje.Stroj za luščenje pire DS I 400 S

Uporaba:

Odstranjevanje plev iz pire, zelene pire in sojinih zrn. Robustna naprava, ki se je v 15 letih že tisočkrat potrdila pri naših strankah.
Princip delovanja:

Pri optimalni stopnji luščenja (do 90%) se v enem procesu luščine pazljivo ločijo od zrna. Tako je zagotovljena visoka stopnja sposobnosti kaljivosti. Pri uporabi posebnega absorberja (kaskadno sito) na izteku iz stroja je mogoče lahke delce luščin takoj ločiti iz ostalega proizvodnega toka.Namizni odbiralec TSA 700

Uporaba:

Hegrov stroj za ločevanje po teži se uporablja, ko ločevanje po geometričnih lastnostih ne zadošča več. Majhne razlike v teži zadostujejo za ločevanje žit enake oblike.
Način delovanja:

Žita ali delci približno enake velikosti se kontinuirano dozirajo na nihalno mizo z napeto, za zrak prepustno tkanino. Zračni tok, ki ga lahko uravnavamo, zmanjšuje trenje med posameznimi zrni, s čimer se lahko ustvari sloj (podobno kot pri tekočinah) med lahkimi in težkimi delci. Lažji delci tečejo proti spodnjemu izpustu. Težji delci se s premikanjem mize naprej transportirajo navzgor.
Žito meljemo na mlin na kamen podjetja WALDNER Biotech iz Avstrije.

Že pred stoletji je človek uporabljal za peko in kuho nič drugega kot polnovredno žitno zrno. Problematično je bilo, ker se moke ni dalo shranjevati za daljše obdobje. Tako je človek čez čas ločil del žita, kar je bil vzrok za grenko usodo žitnega zrna: oljnat kalček kot tudi sadni del in ovojnico žitnega zrna. S tem se je sicer povečal čas shranjevanja moke, ampak žitnemu zrnu je bila ukradena polna vrednost.
Polno žitno zrno vsebuje, kar telo potrebuje za zdravje in vitalnost:
  • visoko kvalitetne beljakovine
  • v ovojnicah pomembne hranilne snovi, vitamine in mineralne snovi
  • veliko udeležbo pri pomembnih rastlinskih balastnih snoveh, ki so pomembne za zniževanje telesne teže, presnovo in prebavo
  • polnovredna moka ima do 15% manj kalorij kot bela moka!


Mlin na kamen GMSM 120

Uporaba:

Dnevno pečemo kruh iz polnovredne moke po tradicionalnih slovenskih receptih. Pečemo več kot 50 vrst kruha. Ekološki polnovredni moki, zmleti z mlinom na kamen, ne dodajamo drugega kot vodo, sol in kvas.

Galerija slik >>

Vsako soboto na Ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu v živo zamesimo testo za kruh v tradicionalni slovenski mentrgi in ga spečemo v krušni peči na drva HABO 20 podjetja HÄUSSLER, ki jo s seboj pripeljemo na prikolici! Galerija slik >>
 
(C)2010 Krejan-Levec d.o.o. - Vse pravice pridržane